Tranzity Pluto-Venuša

Photo of author

By astromaïa

Poslednú aktualizáciu dňa 26/06/2024 vykonal astromaïa

Tranzity Pluta voči Venuši

Planéta Venuša sa spája s tromi základnými oblasťami života: vzťahy, tvorivosť a hodnoty. Keď tranzitujúce Pluto aspektuje Venušu, je pravdepodobné, že práve v týchto troch oblastiach dôjde k zmene, zvratu alebo transformácii. Každej z týchto oblastí sa budeme venovať osobitne.

Keď Pluto prechádza cez vašu natálnu Venušu, má významný vplyv na vaše intímne vzťahy, sexuálny život a na to, ako využívate svoje zdroje. Vaše vzťahy sa stanú neuveriteľne intenzívnymi a zmenia váš každodenný život, pretože sa ponoríte do hĺbky svojich citov a sexuálnych túžob. Vaše sexuálne potreby sa zvýšia a vyžadujú si uspokojenie.

Uvedomíte si silu svojich emócií a transformačnú povahu lásky. Všetko nadobúda väčšiu emocionálnu intenzitu. Vaše umelecké a tvorivé schopnosti sa zväčšujú. Vaše fyzické aj sentimentálne pocity sa zintenzívnia do takej miery, že je nevyhnutné vyhýbať sa akejkoľvek forme obsedantnosti alebo osobám, ktoré sú na vás príliš fixované.

Tento tranzit podnecuje potrebu a príležitosť transformovať vaše vzťahy s druhými. Je veľmi dôležité preskúmať seba samého a svoje postavenie vo všetkých vašich ľúbostných vzťahoch. Počas tohto obdobia môžete objaviť akútne problémy, ktoré je potrebné riešiť. Pri tomto tranzite sa posilňujú všetky emócie a je dôležité vyhnúť sa majetníckym alebo obsesívnym vzťahom.

V tomto období sa na povrch dostávajú mnohé nevedomé vzorce v oblasti emócií, ktoré si vyžadujú vašu pozornosť. Vaše finančné potreby, chute, rozkoše a pôžitky môžu prejsť transformáciou. Je dôležité rozoznať, čo je skutočne podstatné, a vyhnúť sa zbytočnému riskovaniu alebo ekonomickým špekuláciám s partnermi, pretože to môže viesť k výrazným konfliktom vo vzťahu.

Love intense feelings AnteAr

Tranzity Pluto-Venuša z hľadiska vzťahov

Z hľadiska vzťahov sa tranzity Pluto-Venuša prejavujú viacerými rôznymi spôsobmi. Ak sme už v manželstve alebo v nejakom vážnom vzťahu, tranzitujúce Pluto preverí pevnosť tohto zväzku a prinúti nás preskúmať, čo je na ňom nefunkčné.

Veci, ktoré nás v tomto vzťahu trápili, ale nikdy sme sa nimi nezaoberali a nevenovali im pozornosť, sa prejavia natoľko, že nám nezostane nič iné, len si ich priznať a konfrontovať sa s nimi.

Napríklad prišla za mnou žena, ktorej tranzitujúce Pluto bolo v kvadratúre s jej Venušou. Roky žila v sexuálne neuspokojivom manželstve, ale svoju frustráciu odsúvala bokom. Vzťah fungoval dobre na toľkých iných úrovniach, že sa snažila ignorovať svoje sexuálne problémy.

S Plutom v kvadratúre na Venušu však už nedokázala potlačiť svoju frustráciu, hoci sa bála povedať to manželovi a riskovať, že vyvolá partnerskú krízu. Nakoniec našla odvahu povedať manželovi svoje pocity a spoločne začali pracovať na svojich sexuálnych problémoch.

Vo všeobecnosti platí, že ak dokážeme čeliť problémom spôsobeným tranzitujúcim Plutom v aspekte s Venušou a vyriešiť ich, je veľká šanca, že sa náš vzťah vďaka tomu prehĺbi a posilní. To, čo potenciálne podkopáva vzťah, sa dostane na povrch a podrobí sa očiste. Týmto spôsobom Pluto očisťuje Venušu a s ňou aj celý vzťah. Vzťah odumiera vo svojej súčasnej podobe a znovu sa zrodí do úplne novej kvality alebo spôsobu bytia.

V niektorých prípadoch (a to sa týka aj trigónu alebo sextilu) však tranzit Pluta na Venušu spôsobí ťažkosti alebo problémy, ktoré sa ukážu ako neprekonateľné. Pluto môže odhaliť také zásadné rozdiely, že vzťah nemá šancu prežiť ani pri najlepšej vôli. Napríklad jeden z partnerov nie je ochotný priznať si problémy vo vzťahu alebo jednoducho nedokáže zmeniť svoje vzťahové návyky.

Keď tranzitujúce Pluto vytvorí konjunkciu alebo kvadratúru s Venušou, často sme to my, kto dá podnet na ukončenie vzťahu. Ak je tranzitujúce Pluto v opozícii na našu Venušu, partner môže vzťah ukončiť. V praxi je však možné, že aj pri tranzitnej konjunkcii alebo kvadratúre je to partner, kto končí a odchádza.

Ako pri všetkých tranzitoch vonkajších planét na Venušu, zmena alebo rozchod je buď z vlastného rozhodnutia, alebo z donútenia. Ak nie sme ochotní pozrieť sa pravde do očí o našom vzťahu alebo nie sme ochotní zaoberať sa nevyriešenými problémami, potom sa náš partner môže začať správať spôsobom, ktorý nás prinúti konfrontovať sa s tým, čomu sme sa vyhýbali alebo čo sme popierali.

Tranzity Pluto-Venuša ako zdroj vnútorných síl

Tranzit Pluta cez Venušu môže signalizovať, že náš partner alebo milovaná osoba prechádza veľmi ťažkým a problematickým životným obdobím. Môže ochorieť, trpieť psychickými problémami alebo mať problémy v zamestnaní.

V týchto prípadoch sme vystavení skúškam a zmenám v dôsledku toho, čo náš partner prežíva. V snahe podporiť ho môžeme v sebe nájsť zdroje sily, o ktorých sme nemali ani tušenie. Napokon, v niektorých prípadoch môže počas tranzitu Pluta k Venuši dôjsť k úmrtiu partnera. Ak počas tohto tranzitu „umiera“ samotný vzťah, je potrebné ho oplakať tak, ako by sme oplakali zosnulého človeka.

Keď Pluto prechádza cez Venušu, potom problémy v našom súčasnom vzťahu pôsobia ako katalyzátor, ktorý v nás prebúdza hlboko zakorenené komplexy z detstva.

Ak napríklad odhalíme partnerovu neveru, budeme sa cítiť nielen zranení a zradení súčasnou situáciou, ale zároveň sa v nás ozvú emócie, ktoré v nás driemu od detstva, keď osoba, ktorá sa o nás starala, venovala viac pozornosti niekomu inému, čo v nás vyvolalo pocit ohrozenia.

Život dieťaťa závisí na starostlivosti; to, že nie je stredobodom pozornosti opatrovateľa, je veľmi desivé a dieťa sa cíti zanedbané, opustené alebo ponechané napospas smrti. Tieto rané úzkosti a traumy sa môžu znovu objaviť v súvislosti s neverou nášho súčasného partnera.

To neznamená, že by bezprostredná situácia partnerovej nerozvážnosti nebola sama o sebe znepokojivá – veď sme boli oklamaní, podvedení a sklamaní, a to samo o sebe vyvolá silné reakcie. Tieto prirodzené reakcie sa však stávajú zložitejšími a intenzívnejšími, keď sa do nich primiešajú obavy z opustenia a smrti, ktoré sme zažívali v detstve.

Tranzity Pluto-Venuša, prejavy žiarlivosti a hnevu

Je viac ako pravdepodobné, že v dospelosti naše vlastné fyzické prežitie nezávisí od partnerovej vernosti; napriek tomu to vystrašené dieťa, ktoré v nás stále žije, bude na partnerovu neveru reagovať, akoby mu išlo o život.

Ak je to tak, je pochopiteľné, že naša reakcia na situáciu bude extrémne napätá; môžeme mať dokonca chuť partnera alebo druhú osobu zavraždiť. Malé dieťa, ktoré fantazíruje o zničení svojho rodiča, nie je schopné vykonať tento čin; ale dospelý, ktorého vnútorné dieťa je takto nabudené, je fyzicky dostatočne zrelý na to, aby tieto deštruktívne fantázie uskutočnil.

Samotný tranzit Pluta cez Venušu by pravdepodobne nevyvolal dostatočne silný hnev na to, aby spôsobil vraždu alebo násilie, ale ak tento tranzit (alebo iný významný tranzit, ktorý sa vyskytuje v rovnakom čase) aktivuje aj natívny Mars, môže ísť o impulz vedúci k podobným extrémom. Hoci sa to stáva, našťastie veci málokedy zachádzajú tak ďaleko.

Stále nám však zostáva otázka, čo sa z týchto situácií môžeme naučiť – akú hodnotu má vynorenie našich nevyriešených komplexov z detstva? Len ak sa znovu spojíme s komplexami uloženými v našom nevedomí, môžeme ich prijať za svoje a nakoniec ich transformovať.

Súčasné partnerské problémy, ku ktorým dochádza počas tranzitu Pluto-Venuša, slúžia na to, aby sa tieto komplexy dostali do centra našej pozornosti. Keď si ich uvedomíme, môžeme ich dôkladnejšie preskúmať, čo je prvý krok ku konštruktívnej práci s nimi. Tomuto procesu pomôže poradenstvo, terapia, meditácia alebo určité formy liečby – napríklad homeopatia, Bachove kvetové esencie, akupunktúra atď.

O tranzitoch Pluto-Venuša sme hovorili v súvislosti so situáciou, keď v nás partner vyvoláva žiarlivosť a hnev. V mnohých prípadoch, ktoré som videl, sa však tieto tranzity (najmä opozícia Pluto-Venuša) prejavujú tak, že sme objektom niečej zúrivosti alebo žiarlivosti. To my sme tí, kto ohrozuje existujúci vzťah a prebúdza v partnerovi žiarlivosť, závisť alebo hnev. […]

Opäť sa musíme pýtať, prečo sme si takúto situáciu privolali. Je na partnerových obvineniach niečo pravdivé? Ak áno, o čom je potrebné vo vzťahu premýšľať a diskutovať? Alebo možno niečím partnera podnecujeme k tomu, aby vyjadroval a prehrával naše vlastné vnútorné pocity, ktoré sme odmietli a projektovali?

Či už sme vo vzťahu či nie, tranzity Pluto-Venuša nám môžu do života priniesť novú osobu, ku ktorej pocítime silnú, neodolateľnú príťažlivosť. Niečo hlboké sa v nás prebúdza a zdá sa, že nemáme inú možnosť, ako sa nechať viesť svojimi pocitmi, aj keď to môže ohroziť existujúci partnerský vzťah.

Pri tranzitoch Urán-Venuša môže nový vzťah slúžiť ako katalyzátor životných zmien a potom sa skončiť rovnako náhle, ako sa začal. Pri tranzitoch Neptún-Venuša nás môže nový vzťah sklamať a postupne sa rozpadnúť v priebehu niekoľkých rokov. Ak však nový vzťah vznikne počas tranzitu Pluto-Venuša, je väčšia šanca, že vydrží a nahradí ten doterajší.

Osoba, ktorá nás počas týchto tranzitov chytí za srdce, je často niekto, kto má v natalite zvýraznenú planétu Pluto alebo znamenie Škorpióna. Vzhľadom na silnú emocionalitu takejto osoby nie je prekvapujúce, že tieto vzťahy sú veľmi intenzívne a vyžadujú si silnejšie puto a osobnú angažovanosť ako partnerstvo, ktoré vzniká, keď Venuša aspektuje tranzitujúci Urán alebo Neptún.

Tranzíty Pluta na Venušu sú obdobím objavovania – máme sa dozvedieť niečo o častiach seba samých, s ktorými sme ešte neboli v plnom kontakte. Mladému človeku, ktorý je na poli vzťahov nováčikom, môže tento tranzit priniesť ohnivú, vášnivú a pohlcujúcu lásku a zasvätenie do sveta sexu a intimity.

Aj pre skúsenejších ľudí je však v partnerstve, ktoré vzniklo počas pôsobenia Pluta na Venušu, niečo nové, vzrušujúce a zdravé. V každom prípade je pravdepodobné, že tento vzťah v nás prebudí niečo, čoho sa predchádzajúce vzťahy nedotkli, a prebudí naše najhlbšie pocity, emócie a komplexy. Tí z nás, ktorí sa pýšili svojím vnútorným pokojom, racionalitou a sebaovládaním, budú pravdepodobne prekvapení.

Tranzity Pluto-Venuša a kreatívne umelecké činnosti

Ak sa venujeme umeleckým alebo tvorivým činnostiam, aj tie budú ovplyvnené tranzitom Pluto-Venuša. V niektorých prípadoch sa zmení spôsob našej práce – herec začne režírovať, spisovateľ literatúry faktu sa pustí do písania beletrie a z tanečníka sa stane choreograf. Alebo metóda zostane rovnaká, ale naše posolstvo sa zásadne zmení, pretože naša životná filozofia a systém viery sa teraz posunú niekam úplne inam.

V niekoľkých málo prípadoch tranzit Pluto-Venuša zapadol do obdobia, keď dotyčná osoba opustila kariéru v tvorivej oblasti a našla si nejaké iné povolanie, ale pravdepodobnejšie je, že tvoriví ľudia počas tohto tranzitu zažijú zvýšený prílev inšpirácie. Úplne ich pohltí nejaká myšlienka, obraz alebo látka a budú posadnutí túžbou vyjadriť ju.

Všetko tvorivé, na čom sa v tomto období pracuje, vyvolá silné pocity a prinúti umelca konfrontovať sa s hlboko zakorenenými komplexmi alebo predtým pochovanými a nevyriešenými emóciami.

Predtým, ako sa dostaneme k novej tvorivej inšpirácii, musíme prejsť fázou, keď je naša tvorivosť zablokovaná alebo utlmená. Je to preto, lebo naša psychika si dočasne privlastnila energiu, ktorá sa zvyčajne používa na riadenie tvorivého procesu, na iné účely – pravdepodobne na spustenie a podporu dôležitých psychických zmien, ktoré sa teraz majú uskutočniť.

Inými slovami, energia nášho libida sa obracia dovnútra a my teraz máme k dispozícii menej energie na to, aby sme mohli pokračovať v tvorbe naším zvyčajným spôsobom. Najlepšie je tomuto procesu sa nebrániť – po dokončení vnútorných zmien sa nám sprístupní nový prílev tvorivej energie a na celé obdobie môžeme nazerať ako na nevyhnutnú predtvorivú depresiu.

Žiaľ, mnohí ľudia, vystrašení a frustrovaní takýmto blokom, sa môžu nútiť pokračovať v práci; s konečnými výsledkami však zďaleka nebudú spokojní. Iní môžu siahnuť po alkohole alebo drogách v snahe utíšiť svoju frustráciu alebo v nádeji, že tieto návykové látky nejakým spôsobom obnovia ich inšpiráciu.

Hoci je celkom prirodzené (a dokonca je to súčasť procesu), že takto bojujeme s tvorivým blokom, našej práci najlepšie poslúži, ak sa nebudeme brániť dočasnému útlmu tvorivosti. Neproduktívna fáza môže byť potrebná na to, aby sme psychike poskytli čas a priestor na uskutočnenie zmien, ktoré v tomto období diktujú hlbšie úrovne nevedomia.

Tranzity Pluto-Venuša a náš hodnotový systém

Planéta Venuša sa spája aj s problematickými hodnotami: čo si v živote vážime, čo máme radi a čo je nám drahé. Hodnota niečoho sa veľmi často vyčísľuje v peniazoch – preto sa Venuša tradične spája s peniazmi a bohatstvom. S tým súvisí aj tranzit Pluta voči Venuši, ktorý môže zmeniť našu finančnú situáciu.

V závislosti od typu tranzitného aspektu (trigon, kvadratúra, opozícia atď.), ako aj od ďalších faktorov v natálnom horoskope môže v tomto období dôjsť k extrémnym zvratom v šťastí jedným alebo druhým smerom. Všeobecnejšie povedané, tranzit Pluto-Venuša často signalizuje posun alebo zmenu v našom hodnotovom systéme: to, čo pre nás malo predtým hodnotu, čo sme považovali za cenné alebo sme chceli získať, už pre nás nemá takú veľkú hodnotu.

Pri tranzite Pluta cez Venušu naše staré hodnoty pomaly odumierajú a my sa môžeme na istý čas ocitnúť v stave zmätku a neistoty, bez toho, aby sme vedeli, po čom vlastne túžime. Môže nastať nepríjemné obdobie, počas ktorého vieme, čo nechceme, ale nevieme, čo chceme. Skôr ako sa však tranzit skončí, objavia sa nové hodnoty a túžby, ktoré nahradia tie doterajšie. […]

Pravdepodobne najvýznamnejšou a najdramatickejšou zmenou, ktorú môžeme počas tranzitu Pluto-Venuša zažiť, je naučiť sa viac milovať a vážiť si samých seba. To sa ľahšie povie, ako urobí; často si to vyžaduje prehodnotenie nášho raného detstva a tých situácií, ľudí a udalostí, ktoré prispeli k nášmu negatívnemu sebavedomiu.

Ak si sami seba nevážime, je pravdepodobné, že budeme robiť životné rozhodnutia, ktoré nám neprinesú šťastie. Ak sa naučíme mať radi a vážiť si sami seba, budeme prirodzene robiť rozhodnutia, ktoré odrážajú a podporujú zdravú sebaúctu.

Krízy spojené s tranzitmi Pluta a Venuše nie sú v žiadnom prípade ľahké, ale ak nám pomôžu nájsť lepší pocit vlastnej hodnoty, náš boj nebol ani v najmenšom márny.

© Astrology.sk

Poď sa naučiť základy astrológie
Objednaj si rozbor a výklad svojho horoskopu
alebo si prečítaj ďalšie články

Inšpirované knihou Howarda Sasportasa Gods of Change: Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto (Penguin: 1990)

Súvisiace témy:

Tranzity Pluto-Luna

Tranzity Pluto-Slnko

Tenká čiara medzi rozkošou a bolesťou: Venuša-Pluto

Astrologické aspekty

Planéty v horoskope

Astrologické domy horoskopu

Kde to nájdem vo svojom horoskope?

Zdieľajte so svojimi priateľmi!
Astrology.sk