Ako sa naučiť praktickú astrológiu

Photo of author

By astromaïa

Poslednú aktualizáciu dňa 28/09/2024 vykonal astromaïa

Ako sa naučiť praktickú astrológiu

„Astrológia je teoreticky dokonalá veda, pretože symboly, ktoré používa, existujú súčasne v makrokozme, a preto majú prirodzený vzťah k záležitostiam mikrokozmu. V praxi sú však výpočty mimoriadne komplikované. Horoskop – z hľadiska aktuálnych tranzitných konštelácií – nie je nikdy úplný.“

tvrdí Aleister Crowley vo svojej základnej knihe o mágii Mágia v teórii a praxi.

Cara Soror,

Rob to, čo ty chceš, nech je celý Zákon.

Najprv musíte poznať všetky svoje spojenia naspamäť. Prakticky všetky sú v Knihe Thothovej, ale „ak niekomu niečo chýba“, nech nahliadne do „777“.

Potom si zaobstarajte knihu o astrológii, čím staršiu, tým lepšie. Pre náš súčasný účel bude pravdepodobne stačiť napríklad Kresťanská astrológia od Williama Lillyho. Naučte sa pekne, čo sa v registri hovorí o povahe planét, vplyvoch aspektov, čo znamenajú priaznivé stavy planét, rozsahy jednotlivých domov atď.

Všetko má presne zodpovedať vášmu klasickému vzdelaniu; charakter a vlastnosti, sily a hrdinské činy rôznych božstiev, o ktorých sa v astrológii hovorí.

Ďalej sa naučte, ako zostaviť horoskop. Priemerne inteligentnému človeku to nezaberie viac ako hodinu. Môžete sa to naučiť z knihy. Nakoniec si zaobstarajte Baileyho „1001 pozoruhodných horoskopov“ a „Horoskopy na pokračovanie“. A všetky ostatné dostupné kompendiá. Precvičujte si tvorbu horoskopov. Používajte chaldejský systém štvorcov, ktorý vám na prvý pohľad ukáže, čo sa deje v rohových domoch, ktoré sú kľúčom k celému horoskopu.

Horoskop k prvej iniciácii frátera P. Londýn. 18.00. 18-11-1898-e.v.
Horoskop k prvej iniciácii frátra P. Londýn. 18:00 18.11.1898 e.v.

Porovnajte a dajte si do protikladu to, čo viete o postavení hviezd pri narodení z histórie, s tým, čo sa o aspektoch (a iných veciach) píše v knihách, ktoré ste čítali.

Dajte si dohromady podobné horoskopy, napr. tucet tých, čo sa narodili v znamení Strelca, ďalšiu skupinu s Jupiterom na Strede neba (Medium coeli) atď.; zistite, či v ich životoch nájdete podobnosti s tým, k čomu vás viedli v knihy, že môžete očakávať.
Nebojte sa kritizovať, naopak, urobte si vlastný prieskum a nájdite prípady, ktoré majú protikladnú tradíciu.

Napríklad: Saturn v M.C. vraj spôsobuje veľkolepý vzostup kariéry a potom končí rovnako pozoruhodným pádom.

Príklady: Napoleon I a III, Oscar Wilde, Woodrow Wilson, lord Northcliffe, Hitler. Hľadajte osoby s takto umiestneným Saturnom, ktorých nativita bola v podstate vyrovnaná a ktoré zomreli s nádychom svätosti.

Zistite, prečo to, čo u niektorých fungovalo, u iných zlyhalo.

Po nejakom čase, keď preštudujete (povedzme) 500 horoskopov, budete pomerne kompetentným sudcom. „Nechajte prehovoriť svoje zbrane!“, ako hovorí Kipling; nájdite si priateľa, ktorý vám pripraví horoskopy historicky významných osôb alebo osôb s nejakou mimoriadnou vlastnosťou (napr. vrahov, slávnych športovcov, kreatúr, filantropov, arciheretikov) bez toho, aby vám povedal, ku komu patria.

Zostavte podľa horoskopu ich životnú dráhu, povolanie a charakter. Znie to neuveriteľne, ale každého môžem vymenovať nespočetne veľakrát!

Časom sa v tejto hre zlepšíte – a je to naozaj zaujímavá hra – takže potom budete môcť povedať, že ste dobrý astrológ.

Občas sa stane, že aj potom pripíšete horoskop arcibiskupa z Yorku Kataríne Medicejskej; neklesajte na duchu, možno sa vám tým len chce len niečo povedať!

Verím, a dúfam, že budete prekvapení rýchlosťou, s akou si osvojíte zručnosť.

Okrem toho nebudete celý čas nečinní. Budete uháňať ako pomätený králik a snažiť sa spočítať ascendent každého, koho poznáte. Pozrite sa na nich spredu, potom z profilu a všimnite si najvýraznejšie povahové črty, našpúlené pery, vyčnievajúcu bradu, veľký nos, úzke čelo, odstávajúce uši, aknóznu pleť, škúlenie, bradavice, obrysy tváre (tri hlavné typy: úzka, vystupujúca – pre hlavné znamenia; hranatá, rozhodná a typická pre cherubínske; slabá, neopísateľná, pre ostatné); potom držanie tela: či je pružné, štíhle, pekne urastené, statné, svalnaté, tučné alebo vôbec nie; skrátka, všetky telesné črty od hlavy po päty; ujasnite si, v akom znamení bol pri narodení, a na to sa zamerajte!

Na druhej strane, keď navštívite civilizované krajiny, môžete to praktizovať v kaviarňach a často je možné stretnúť ľudí, ktorí vyzerajú mimoriadne zaujímavo, a nebudete, ako tu v Anglicku, neustále podozrievaní z toho, že hľadáte príležitosť, ako ich znevážiť a získať si ich. Niekedy je to ľahšie, keď ste s priateľom; a nepopieram, že pomáha to, nepopieram, diskutovať o cudzích tvárach, aj keď len preto, aby ste si ujasnili, prečo ste sa rozhodli, že jedna patrí k Panne a druhá k Býkovi.

Raz sa mi stala zvláštna vec: vysvetľoval som to všetko dievčaťu, s ktorým som žil: učil som ju totiž názvy znamení; ona nevedela nič o astrológii, ba ani o jednoduchých súvislostiach. Asi po mesiaci jej to išlo lepšie ako mne! Mala fortieľ, videla do podstaty, vedela vyberať, eliminovať, prepracovávať a porovnávať s minulými skúsenosťami, mala istý úsudok bez toho, aby poznala mená tých, s ktorými pracovala.

Keď budete mať „námornícke nohy“ na oboch týchto častiach svojho astrologického vzdelania, môžete (myslím si) s dôverou vyraziť na more. Pravdepodobne najlepším testom vašej pripravenosti bude, ak v celkovom hodnotení správne posúdite troch ľudí zo štyroch. No, povedzme, že mám dnes dobrú náladu, tak aspoň dvoch z troch. Keby by to bolo len hádanie, znamenalo by to, že vám to vyjde sedem ku jednej. Samozrejme, ak sa pomýlite, zostavte si horoskop, preštudujte si ho pozornejšie ako predtým a zistite, čo vás pomýlilo.

Vždy pamätajte, že štatistická metóda je vašou jedinou obranou proti sebaklamu.

Myslím, že to, čo som povedal, by malo inteligentnému a usilovnému študentovi stačiť. Dovoľte mi zdôrazniť, že všetko, čo má zmysel, prichádza so skúsenosťou. Ak sa naučíte jednu vec, poskytne vám to kľúč k ďalšej.
Dobre viem, aké ťažké spravidla je naučiť sa niečo robiť len podľa písomného návodu, takže by bolo možno lepšie, keby ste sa so mnou dohodli na jeden deň, aby ste si urobili horoskop. Možno by ste chceli prediskutovať aj niekoľko bodov.

Na záver sa stavím o šesť lístkov na oblečenie proti kile cukru, že po dvoch rokoch sústredenej práce podľa tejto príručky budete lepší astrológ, ako som bol ja. (To je odo mňa veľmi múdre; za dva roky všetko zvládneme bez lístkov.)

Aleister Crowley

Aleister Crowley

Láska je zákon, láska pod vôľou.

S pozdravom,

666

© Astrology.sk

Súvisiace témy:

Astrológia

Úvod do teórie horoskopov

Ascendent v znameniach zverokruhu

Zdieľajte so svojimi priateľmi!
Astrology.sk